Review Yamaha RX-V481: AV-receiver met multiroom


Jamie Biesemans | 22 mei 2016 | Yamaha

SAMENVATTING

Het ontbreken van hoogtekanalen zou je als gebrek kunnen omschrijven, maar dan misken je de RX-V481. Dolby Atmos moet je bij een ander model zoeken, al durven sommige merken dit jaar de nieuwe surroundcodec wel naar dit prijspunt brengen. Dat gezegd hebbende maakt Yamaha bijna alles goed door de uitstekende bediening via apps, een prima geluidskwaliteit, bijna perfecte streamingmogelijkheden (nu nog Chromecast en we zijn helemaal gelukkig) en een goed multiroomplatform. MusicCast is bij uitstek de reden om voor de RX-V481 te gaan, want als je later nog een paar draadloze speakers toevoegt in de keuken en eetkamer, kun je vanaf deze receiver een cd door het huis streamen.

PLUSPUNTEN

  • Heldere, responsieve apps
  • Klaar voor HDR-video
  • Duidelijke menusysteem
  • Snelle en relatief accurate meting
  • Hi-res compatibel, incluis DSD128
  • Bluetooth ontvanger én zender
  • Dialogen kun je extra naar voren brengen
  • Tweede stereozone

MINPUNTEN

  • Geen hoogtekanalen
  • Beperkte streamingdiensten
  • Veeleisende speakers zullen meer vermogen/hoger model vereisen

Bij Yamaha lanceren ze dit jaar een aantal interessante receivers in de RX-V81-lijn. Daarbij ook modellen met de bijna verplichte ondersteuning van Dolby Atmos en DTS:X, surround met hoogtekanalen dus. Maar omdat niet iedereen hierin geïnteresseerd is, heeft het Japanse merk eveneens toegankelijke receivers voor een meer klassieke 5.1-opstelling. Het klopt dat Atmos een behoorlijk indrukwekkende ervaring geeft, maar tegelijkertijd is het in een modale woning niet altijd goed realiseerbaar. Velen hebben geen zin in het ophangen van bijkomende speakers of spelen met speciale luidsprekers die geluid van het plafond weerkaatsen. Voor sommigen is 5.1 goed genoeg – en het is voor hen dat de RX-V481 gebouwd werd.  

Verleiden met multiroom

Als je tevreden bent met 5.1 dan ontdek je in deze receiver een apparaat met behoorlijk wat mogelijkheden. Bij een A-merk als Yamaha verwachten we op een receiver altijd wel een hoop stickers met afkortingen, want anders ben je benadeeld in de winkel. Die stickers zijn niet enkel loze praat, want AV-receivers zijn effectief bijna magisch in de hoeveelheid functies die ze aanbieden.

Maar ondanks de stickermanie bij alle A-merken, weet Yamaha op de RX-V481 toch één te kleven die vrij uniek is. De AV-receiver is namelijk compatibel met MusicCast, Yamaha’s multiroomplatform dat nagenoeg op elk nieuw toestel van het Japanse merk aanwezig is. MusicCast is best bijzonder, en niet enkel omdat geen enkel ander merk multiroom op zo’n brede manier in de markt zet. MusicCast is ontworpen om rekening te houden met de wensen van hifi-liefhebbers, zonder daarbij gebruiksvriendelijkheid uit het oog te verliezen. Je kunt er nagenoeg alle bronnen mee streamen (zelfs een draaitafel, als je een apparaat hebt met een phono-ingang). Hi-resbestanden (inclusief DSD) worden probleemloos simultaan op meerdere MusicCast-apparaten afgespeeld en je kunt ook de audio van videobronnen naar andere kamers brengen. Daarmee neemt MusicCast in het enorme aanbod aan multiroom-oplossingen toch een veelzijdige positie in. Uit deze en vorige tests blijkt ook dat zowel de setup als het gebruik van MusicCast eenvoudig en soepel verloopt. Dat je ook subtiele zaken kunt aanpassen – zoals eigen beelden gebruiken voor elke zone – toont dat niet enkel de grote lijnen maar ook de details de nodige aandacht kregen.

Klaar voor laatste video

Een AV-receiver is een audioapparaat, maar je wel één die ook rekening moet houden met de nieuwste videotrends. Op dat vlak is de RX-V481 voorzien met alles wat nodig is om de komende jaren mee te kunnen. Een belangrijke is dat de HDMI-ingangen (vier stuks) en de HDMI-uitgang compatibel zijn met HDMI 2.0a. Dat betekent dat je ze kunt gebruiken voor Ultra HD-video, ook als die afkomstig is van echte Ultra HD-bronnen én als er Ultra HD-video wordt doorgestuurd met HDR-inhoud. HDR of High Dynamic Range is een belangrijke nieuwe trend die op dit moment vooral door Netflix en in de vorm van Ultra HD Blu-rays ondersteund wordt. Voor wie het niet kent: het voegt een meer uitgebreid contrast toe (waardoor beelden veel natuurlijker worden omdat zowel donkere als lichtere delen realistisch worden weergegeven) én meer kleurinformatie. Reëel wil dat zeggen dat je probleemloos een Ultra HD Blu-rayspeler (zoals een Panasonic DMP-UB900 of Samsung UBD-K8500) aan de receiver kunt hangen en een film in perfecte BT.2020-kwaliteit op je tv-scherm bekijken. Een receiver op dit prijspunt heeft enkel 4K-passthrough, geen upscaling. Maar dit is geen echt gemis, want er nagenoeg alle 4K-televisies bevatten zelf een upscaler om Full HD-video naar Ultra HD te brengen.

Snel opgesteld

Als receiver is de RX-V481 te beschouwen als een betere instapper. Dat wil zeggen dat de achterkant qua aansluitingen eerder kaal is, zeker als je hem vergelijkt met een topsegmenter zoals de Advantage CX-A5100. Maar het is geen echt nadeel, zeker niet als je streeft naar een snelle installatie. Die kale achterkant kun je ook omschrijven als heel clean en eenvoudig aan te sluiten. Je vergissen qua kabels is bijna onmogelijk en je bent snel klaar. De vier HDMI-ingangen zijn wellicht genoeg voor de meeste huishoudens en de ene HDMI-uitgang is een andere kleur zodat je hem snel opspoort als je in een donkere tv-meubel met de kabels bezig bent. De RX-V481 heeft geen tweede HDMI-uitgang voor een tweede videozone, daarvoor moet je bij een hoger model zijn. Op audiovlak kun je rekenen op drie analoge ingangen, twee coaxiale en een optisch digitale ingang. Ook dat is wellicht voldoende voor een typische thuissituatie. De luidsprekerterminals zijn van redelijk goede kwaliteit – dat valt in deze prijsklasse soms tegen – al is het wel even prutsen om de dopjes te verwijderen om banaanstekkers in te steken. 

Yamaha RX-V481: menu's en apps

Heldere menu’s

Als we een instapmodel op bezoek krijgen, dan houden we altijd ons hart vast als we de eerste keer de menu’s oproepen. Je krijgt soms nog een interface in een angstaanjagend lage resolutie te zien, alsof we nog allemaal met beeldbuistelevisies werken. Dat is bij de RX-V481 gelukkig niet het geval. Het nieuwste menusysteem van Yamaha is zelfs zeer strak en helder, al kan de interface niet in het Nederlands. Maar met Engels (of Duits) kun je wellicht wel je plan trekken, moeilijk is het niet. Wat ook ontbreekt is een algemeen hoofdmenu dat de ingangen visueel toont, zoals bijvoorbeeld Sony dat netjes doet, maar als je streamt via bijvoorbeeld Spotify Connect zie je wel netjes een coveralbum compact op het scherm verschijnen.

Positieve zaken hier zijn functies om de namen van inputs zelf in te geven, inputs bij het zappen over te slaan en de uitgebreide equalizer per kanaal. Ja, je kunt uiteraard vooraf de receiver zelf een kamermeting laten doen, maar de mogelijkheid om fijnmazig op zeven frequentiebanden bij te regelen per kanaal is een mooi extra’tje dat je wederom niet verwacht voor deze prijs.

Fantastische apps

De meegeleverde afstandsbediening is opvallend licht (ik controleerde meermaals of er wel batterijen in zaten) en eerder functioneel dan mooi. Laat hem maar in de doos, want eigenlijk zijn de apps die Yamaha voorziet véél mooier en beter. En ja, u leest goed als we ‘apps’ schrijven. Er zijn er namelijk drie: AV Setup (dat je helpt bij het installeren), AV Controller en MusicCast. Het laatste is de multiroom-app waarmee je op de RX-V481 alle mogelijke bronnen kunt selecteren (ook bijvoorbeeld mediaservers) en bedienen, en natuurlijk ook andere MusicCast-toestellen aanwijst en koppelt in zones. AV Controller gaat een stap verder en is de app die je nodig hebt om de diepere opties van de receiver te bedienen. Als je verder geen MusicCast-toestellen in huis hebt, kun je hier gewoon mee verder. Beide apps zijn visueel prima en reageerden zowel op een iPad Air als een Samsung Tab S 8.4 vloeiend en snel. Apps zijn voor audiobedrijven vaak nog een uitdaging om goed te krijgen, maar bij Yamaha zit het betrekkelijk goed. Een pluspunt aan de AV Controller is dat de vele opties overzichtelijk blijven én dat je ook de pijltjes van de remote virtueel kunt gebruiken. Dat wordt vaak vergeten, waardoor je de zapper toch nog bij de hand moet houden.

Als je je een avondje wil amuseren met wat te experimenteren, open dan de AV Controller-app, duik in de DSP-functie en selecteer de Advanced modus. De kans is groot dat het eindresultaat niet bepaald geslaagd klinkt, maar het is wel een goede manier om het effect van verschillende parameters (met name vertraging) te ontdekken. Toch ook vermelden dat Yamaha de meester is in het aanbieden van DSP-modi. Niemand is zo creatief in het bedenken van gesimuleerde omgevingen (van een concerthal in München naar een rollenspel, het is maar een druk op een knop). Die DSP-modi zijn er vooral om eens mee te spelen, naar ons gevoel, leuk om soms even een sfeer te evoceren.

Zei iemand streaming?

Qua streaming van diensten kun je rekenen op Spotify Connect en Juke. Het is je vergeven als je die laatste niet kent, want Juke is een dienst die Media Markt aan de man brengt en die in Nederland niet echt een enorme hit is. Tidal, Deezer en Qobuz ontbreken nog in het rijtje, al zijn we wel benieuwd of daar verandering in komt tijdens de zomer. Er zijn namelijk geruchten dat Yamaha binnenkort nog wat aan te kondigen heeft rond MusicCast; hopelijk zitten daar ook meer diensten bij. In elk geval heb je verder de optie om streamingdiensten via Airplay of Bluetooth af te spelen.

De optie om via DLNA audio te streamen is goed geïmplementeerd bij de RX-V481. De meeste van onze testbestanden spelen af, incluis de DSD128-bestanden afkomstig van het Olso String Quartet van het 2L-label. Wat werkt niet? De 5.1-ALAC-bestanden die via Qobuz werden aangeschaft, ALAC van meer dan 96 kHz/24-bit en andere lossless formaten van meer dan 192 kHz / 24-bit, met uitzondering van WMA dat enkel tot cd-kwaliteit afspeelt. Dat klinkt misschien als een hele waslijst, maar in realiteit zijn toch de meeste beschikbare muziekbestanden afgedekt. Dat de RX-V481 bestanden gapless afspeelt over het netwerk en vanaf USB vinden we belangrijker dan het niet kunnen afspelen van wat obscure bestanden. 

Yamaha RX-V481: conclusie

Stevige verbetering

De YPAO-meting om de exacte positie van je speakers te bepalen is na een minuut of twee al afgelopen. Doe het dus zeker. De meting bij onze test (we gebruikten de LT5-set van Teufel, zonder de extra Atmos-speakers) leverde een vrij accuraat resultaat op, al vonden we de subwoofer net iets te stil afgeregeld. Via de app of het on-screen menu regelen we dat snel bij.

We hebben met de RX-V481 verrassend veel muziek beluisterd, en dan – nog verbazingwekkender – in 5-channel stereomodus. Dat is een modus dat bij sommige receivers nogal kunstmatig klinkt, maar Yamaha slaagt er wel in om het goed te doen klinken. Je hebt natuurlijk ook klassieke 2.0-modus, voor pure stereo. Standaard gaat de RX-V481 voor een eerder droge, strakke klank en met veel details die er uit springen. Maar je zit daar niet aan vast, want uiteindelijk heb je voldoende fijne toonregelingen om de klank naar smaak af te regelen. Zo kun je de geluidservaring snel wat warmer maken, als je dat wenst.

Bij het bekijken van films valt opnieuw op dat de automatisch meting van de speakers een vrij goed en accuraat resultaat heeft opgeleverd. Met ‘The Force Awakens’ in de Marantz UD7007-speler genieten we van die spectaculaire achtervolging van de Millenium Falcon (met Rey aan het stuur) door een paar T-Fighters, tussen de wrakken van de Imperial Navy-kruisers op Tatooine. Bij een Star Wars-film speelt de muziek van John Williams altijd een cruciale rol om de actie te onderstrepen en de RX-V481 weet de bombastische en opzwepende soundtrack perfect te presenteren, terwijl de lasers en effecten vrij goed in de ruimte geplaatst zijn. De scheiding van klanken en muziek is treffelijk en de plaatsing is prima. Hiervoor koop je een AV-receiver: om een volle, ruimtelijke weergave te krijgen die je omhult. De RX-V481 doet dat best goed voor een receiver van dit prijspunt en met 5.1.



terug Conclusie

Het ontbreken van hoogtekanalen zou je als gebrek kunnen omschrijven, maar dan misken je de RX-V481. Dolby Atmos moet je bij een ander model zoeken, al durven sommige merken dit jaar de nieuwe surroundcodec wel naar dit prijspunt brengen. Dat gezegd hebbende maakt Yamaha bijna alles goed door de uitstekende bediening via apps, een prima geluidskwaliteit, bijna perfecte streamingmogelijkheden (nu nog Chromecast en we zijn helemaal gelukkig) en een goed multiroomplatform. MusicCast is bij uitstek de reden om voor de RX-V481 te gaan, want als je later nog een paar draadloze speakers toevoegt in de keuken en eetkamer, kun je vanaf deze receiver een cd door het huis streamen.