Alles wat je moet weten over tweedehands hifi


Max Delissen | 30 mei 2016 | Fotografie Redactie HiFi.nl
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 06 mei 2013

Er wordt veel tweedehands hifi gekocht. Het is namelijk niet alleen een leuk en handig onderdeel van onze hobby, maar ook de enige manier om legendarische of fraai vormgegeven apparatuur uit vervlogen tijden op de kop te kunnen tikken.

Of natuurlijk omdat liefhebbers op die manier met apparatuur kunnen spelen die eigenlijk buiten hun financiële bereik ligt. Het doel is in ieder geval altijd om op de een of andere manier meer plezier aan je muziek te kunnen beleven. Er kleven echter ook wat nadelen aan het kopen van tweedehands apparatuur, en je dient rekening te houden met diverse valkuilen. Die overigens gemakkelijk te vermijden zijn, als je maar weet waar je op moet letten. HiFi.nl zet alles voor je op een rijtje.

Waar Koop Je Tweedehands Hifi?

Winkel
Er zijn winkels die zich specialiseren in (bijzondere) gebruikte hifi-apparatuur. Ze hebben vaak een flinke collectie en de kans dat je er iets moois of bijzonders tegenkomt is vrij groot. Maar ook winkels die zich richten op nieuwe producten hebben vaak een hoekje waar ingeruilde apparatuur te vinden is. Het voordeel van kopen in een winkel is dat je een duidelijk aanspreekpunt hebt na de aanschaf. Afhankelijk van hoe scherp de aanbieding is kun je bij veel winkels nog op een (beperkte) garantie rekenen en is het gemakkelijker om een apparaat dat kapot gaat ter reparatie aan te bieden.

Nadeel is dat je, wanneer je een specifieke occasion zoekt, altijd zult zien dat ze die (natuurlijk...) niet hebben staan. Om je geduld niet teveel op de proef te stellen kun je in dat geval een andere route kiezen en op zoek gaan naar een particulier die precies dat wat je begeert te koop aanbiedt.

Particulier
Het voordeel van kopen bij een particulier is niet alleen dat je heel gericht bezig bent (je koopt precies wat je zoekt), maar ook dat je vaak een wat lagere prijs betaalt. Particuliere aanbieders hoeven immers geen winkelpand te huren en personeel te betalen. Maar er zitten ook een aantal nadelen aan. Particuliere verkoop is namelijk niet gebonden aan allerlei bepalingen die de koper beschermen. Als de transactie gesloten is, vervalt de garantie bij wijze van spreken bij de deur. Natuurlijk kun je daar individuele afspraken over maken, maar reken in principe nergens op als koper.

Online
Het overgrote deel van de tweedehands hifi wordt tegenwoordig via internet verhandeld. Handig, want de geïnteresseerde partij kan vanuit de luie stoel eerst op zijn gemak zoeken naar wat hij wil. Zowel particulieren als winkels maken daarom graag gebruik van de virtuele etalages van op hifi toegespitste sites als HiFi.nl, waar je over het algemeen met gelijkgestemden te maken hebt en vaak de wat betere apparatuur aantreft, of de veel breder werkende portalen als Marktplaats.nl en Ebay. De gespecialiseerde winkels die we eerder noemden hebben eigenlijk allemaal wel een eigen website waar hun actuele aanbod op te vinden is.

Buitenland
Bij het kopen van tweedehands hifi in het buitenland horen specifieke aandachtspunten. Ga er bijvoorbeeld maar van uit dat van garantie geen sprake is en dat de wettelijke afkoelingsperiode ook hier niet geldt wanneer je bij een particulier koopt. Als je bij een winkel koopt, geldt die bedenktijd meestal wel, mits de winkel binnen Europa gevestigd is. De kosten van het terugsturen - die in veel gevallen door de koper moeten worden voldaan - kunnen voor verzending naar het buitenland wel fors hoger zijn. Winkels buiten Europa kennen de wettelijke afkoelingsperiode helemaal niet.

"Goedkoop kan zo alsnog duurkoop worden..."

Betalen naar het buitenland is ook een verhaal apart. De beste manier is om de betaling via het internationaal geaccepteerde PayPal te doen, maar particulieren maken daar niet altijd gebruik van. Hou er wel rekening mee dat PayPal soms 'creatieve' wisselkoersen gebruikt en een percentage van het aankoopbedrag als kosten in rekening kan brengen bij de koper.

Betaling via Western Union Bank, MoneyGram, HSBC bank en cheques wordt afgeraden, omdat het bekend is dat oplichters daar bij voorkeur gebruik van maken, omdat het anoniem is en er geen enkele kopersbescherming in zit. Geld weg = dikke pech. Aankopen in een winkel buiten de EU worden in sommige gevallen ook nog eens belast met inklaringskosten, omzetbelasting en administratiekosten. Daar doe je niets aan, en het verhoogt de prijs met ongeveer 25%. Hou daar ook rekening mee. Goedkoop kan zo namelijk alsnog duurkoop worden.

Waar moet je op letten?

Tweedehands hifi-apparatuur kun je grofweg in twee categorieën verdelen: apparatuur die je zonder al teveel omhaal en bijna overal met redelijk vertrouwen kunt aanschaffen, en apparatuur die veel kritische inspectie nodig heeft voor je geld op tafel legt. Dat bepaalt ook weer in zeker mate waar je bepaalde soorten tweedehands hifi het beste kunt kopen.

"Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: als een aanbieding te mooi is om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo!"

Een versterker bevat bijvoorbeeld veel minder bewegende (en dus slijtage-gevoelige) onderdelen dan een cd-speler of cassettedeck, en een platenspeler-element kan zelfs slijtage of een beschadiging hebben die met het blote oog niet zichtbaar is.

In het algemeen geldt echter vooral dat Gezond Verstand je belangrijkste bondgenoot is bij het aanschaffen van tweedehands hifi. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: als een aanbieding te mooi is om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo!

Versterkers
Versterkers bevatten weinig tot geen bewegende delen, mechanische slijtage is dus geen probleem. Maar dat wil niet zeggen dat een versterker niet slijt. Vooral de buffercondensatoren in de voeding kunnen na verloop van (vele) jaren gebruik een deel van hun capaciteit langzaam kwijtraken, waardoor de versterker futloos kan gaan klinken. Dat geldt met name voor versterkers van 15 jaar en ouder, maar het hangt ook af van hoe intensief de versterker gebruikt is. Het is slim om daar van tevoren met de verkoper over te spreken. Maar over het algemeen kun je een versterker veilig op afstand kopen.

Bronnen
Platenspelers, cd-spelers, cassettedecks, feitelijk alle afspeelapparaten met een motor die de geluidsdrager aandrijft, zijn onderhevig aan slijtage, en moeten daarom met meer voorzichtigheid worden benaderd. Kopen op afstand zonder dat je het apparaat van tevoren kunt inspecteren kan daarom in een teleurstelling eindigen. Hoe ouder het apparaat, hoe groter de kans op (onverwacht) onderhoud. Bij platenspelers kun je (afhankelijk van de leeftijd) te maken krijgen met slijtage van het plateau-lager, maar ook de lagers in de arm kunnen na vele jaren gebruik speling gaan vertonen, wat ongunstig uitwerkt op de klankmatige prestaties.

Het element in een platenspeler slijt het hardst, de diamantnaald die er in zit gaat onder optimale omstandigheden gemiddeld zo'n 3000 uur mee, maar slecht onderhoud, verkeerde montage en vervuilde langspeelplaten verkorten de levensduur aanzienlijk. Bij twijfel kan het verstandig zijn een element eerst door een ervaren vakman te laten beoordelen onder een microscoop. Cassettedecks (wie gebruikt ze nog?) hebben vooral last van slijtage van de koppen en als ze lang niet gebruikt zijn zullen rubberen snaartjes in het loopwerk gaan verharden en breken. Hetzelfde geldt voor cd-spelers, waarbij het vooral bij 'klassiekers' ook vrij vaak voorkomt dat de laser aan het eind van zijn levensduur is. Weet waar je aan begint, want van dat soort old-timers zijn bijna geen onderdelen meer te vinden, tenzij je bereid bent woekerprijzen te betalen bij online-veilingen.

Luidsprekers
Bij normaal gebruik gaan luidsprekers jaren mee en daarom zijn ze redelijk veilig op afstand te kopen. Meestal zul je, vanwege het formaat en het gewicht, toch zelf op pad moeten gaan om ze op te halen. Let er dan vooral op of alle units ook daadwerkelijk functioneren, of er geen onbalans in het geluid zit en of er mechanische (vaak een beetje schrapende) bijgeluiden zijn als de woofer beweegt.

Dat kan duiden op schade aan de spreekspoelhouder door lomp hard spelen. Ook hierbij kan het moeilijk zijn om vervangende onderdelen te vinden, en neem daarom bij twijfel eerst contact op met de importeur of met een reparateur. Oudere luidsprekers hadden soms rolranden van schuim die na verloop van tijd gaan verbrokkelen. Dat is vaak wel te repareren, maar niet altijd met originele materialen zodat het karakter van de luidspreker na zo’n reparatie een beetje verandert.

Kabels
Als we er even vanuit gaan dat de kabel die je tweedehands koopt origineel is (populaire merken hebben nogal eens last van vervalsingen) en dat er geen rare dingen mee zijn gebeurd, dan kun je kabels heel goed op afstand kopen. Toch zijn er een paar dingen waar je voorzichtig mee moet zijn. Kabels die door de vorige eigenaar zelf op maat gemaakt zijn kunnen tegenvallen, omdat slecht soldeerwerk de prestaties aanzienlijk vermindert. Hou het daarom het liefst bij originele kabels.

Accessoires
Spikes, dempers, schoonmaakborsteltjes, pluggen, meubels... Allemaal dingen die gebruikt worden om de hifi-hobby te vergemakkelijken of te optimaliseren. In deze categorie kun je je nauwelijks een buil vallen als je op afstand koopt. Tweedehands meubels kunnen echter lelijke gebruikssporen vertonen, vraag daar vooraf naar als de foto’s bij een advertentie niet duidelijk genoeg zijn. Zelf ophalen is dus een goed idee.

Ook afstandsbedieningen kunnen mankementen vertonen; knopjes kunnen niet meer werken door slijtage of door fysiek misbruik (glas frisdrank erover) en als ze lange tijd niet gebruikt worden kunnen de batterijen gaan lekken wat onherstelbare schade in het batterijcompartiment of zelfs op de print veroorzaakt.

Wees in alle gevallen mondig en durf vragen te stellen. Verkopers (ook particulieren) moeten correcte en bruikbare informatie geven als een belangstellende er naar vraagt. Zijn ze daar niet toe bereid, dan is het verstandig om de aankoop te heroverwegen.

De Prijs - Hoe bepaal je of je niet teveel betaalt

Een van de moeilijkste onderdelen van het tweedehands kopen van hifi is de prijs. Wat is een apparaat waard en waar kun je informatie inwinnen? Laten we beginnen met dat laatste. Er bestaat geen centraal punt (op internet of waar dan ook) waar je de nieuwprijzen van alle apparatuur kunt vinden. Toch is de nieuwprijs het voornaamste uitgangspunt voor het bepalen van een redelijke vraagprijs. Soms noemt de verkoper dat bedrag en in een aantal gevallen is er zelfs een originele factuur aanwezig. Dan is er geen probleem.

Maar niet alle tweedehands hifi koop je van de eerste eigenaar, en niet iedereen is even zorgvuldig met zijn papieren. Kijk daarom ook op internet of je kunt vinden waar een bepaald apparaat recentelijk voor verkocht is. Dus niet de vraagprijs, maar de uiteindelijke verkoopprijs. Dat is een goede indicatie. Als het apparaat dat je zoekt niet te vinden is kun je kijken of je een vergelijkbaar apparaat kunt vinden. Je kunt ook proberen om informatie in te winnen bij winkeliers of importeurs, maar die hebben daar niet altijd tijd voor of zin in.

Goed dan, uiteindelijk weet je al dan niet bij benadering de nieuwprijs, maar wat is een redelijke vraagprijs? Daar gelden geen vaste regels voor, maar leeftijd is hierin de bepalende factor. Winkels die apparatuur inruilen, hanteren vaak de volgende afschrijving: bij gewone hifi-apparatuur gaat er in het eerste jaar maximaal de helft af, dus een versterker van 500 euro is na een jaar in principe nog 250 euro waard. Is het apparaat nog erg jong (aantoonbaar niet ouder dan enkele maanden) dan mag je op een wat hogere prijs rekenen. Na het eerste jaar is de afschrijving ongeveer 10 procent per jaar, tot een minimum van 10 procent van de nieuwprijs is bereikt.

In de praktijk van de tweedehands verkoop liggen die percentages anders en blijft de vraagprijs vaak langer rond de 50 procent van de nieuwprijs staan, zeker als het apparaat nog gewoon verkrijgbaar is of pas onlangs is vervangen. Niet elke fabrikant vervangt zijn volledige productlijn na een jaar, en apparaten die langer op de markt blijven houden ook langer hun waarde. Bij sommige high-end apparatuur is het trouwens niet ongebruikelijk om helemaal nooit onder die 50 procent van de nieuwprijs uit te komen en iedereen kent wel die 'wat-de-gek-ervoor-geeft' collector's items die soms voor krankzinnige prijzen worden verkocht op Ebay. Onder de streep geldt altijd dat de koper niet teveel betaalt als hij blij is met zijn aanschaf en het bedrag dat hij ervoor heeft neergeteld. Daar kun je vooraf best over nadenken.

Hoe herken je oplichters?
Om te beginnen mag je er vanuit gaan dat 99,99% van alle transacties zonder problemen en tot volle tevredenheid van beide partijen verloopt. Veruit de meeste mensen zijn namelijk gewoon te goeder trouw. Maar waar handel is, zijn mensen die het minder nauw nemen met de regels, en dus besteden we hier toch even aandacht aan. Van bekende winkels die (al of niet gespecialiseerd) tweedehands hifi verkopen heb je eigenlijk niets te vrezen, maar bij koop op afstand is het soms uitkijken geblazen. Vooral als er een internationale transactie mee gemoeid is.

Het is en blijft erg lastig om oplichters te herkennen, maar er zijn een aantal indicatoren die alle bellen moeten laten rinkelen of die op zijn minst een verhoogde waakzaamheid rechtvaardigen:

de verkoper adverteert onder een alias en geeft alleen een (web)mailadres of een mobiel telefoonnummer op als contactgegevens. de prijs van het artikel is eigenlijk veel te laag (too good to be true…). het begeleidende verhaal over de herkomst of geschiedenis van het apparaat is vaag of vertoont tegenstrijdigheden. de verkoper weigert een serienummer van het aangeboden apparaat te verstrekken. de aanbieder is al eens ontmaskerd als oplichter en zijn naam en/of andere gegeven circuleren op hifi-forums (wees hier trouwens voorzichtig mee, het kan ook een persoonlijke vete betreffen). De aanbieder adverteert in een vreemde taal of in slecht vertaald Nederlands en wil uitsluitend geld via Western Union Bank, MoneyGram, HSBC bank of cheques ontvangen. de verkoper adverteert met een zeer populair product dat net op de markt is en zit duidelijk (ver) onder de prijs.

Maar ook kopers kunnen te kwader trouw zijn:

de koper benadert je onder een alias of gebruikt alleen zijn voornaam en heeft een vaag webmail-adres. de koper dringt erop aan dat de goederen worden geleverd voor hij betaalt. de koper wil de goederen afgeleverd hebben op een postbus of een buitenlands adres (meestal in combinatie met het bovenstaande).

Volg je gevoel en laat je niet meeslepen, dat is het beste advies. Kijk of een aanbieder (of koper) een goede of juist een twijfelachtige feedbackscore heeft (bijvoorbeeld op Ebay). Ook heel weinig feedback is mogelijk een reden om wat voorzichtiger te zijn. Als de communicatie onprettig verloopt hoeft dat geen reden tot ongerustheid te zijn, maar als er al twijfel bestond is het wel iets om in het hele verhaal mee te nemen.

Pech onderweg...

Apparatuur die je nieuw koopt valt onder fabrieksgarantie (die volgens Europese wetgeving voor twee jaar moet worden verleend) en je aanspreekpunt daarvoor is de verkoper (de winkel). Gemakkelijk geregeld. Niet zo met tweedehands hifi, en dat moet je je goed realiseren voor je een tweedehands apparaat aanschaft. Ga er in het algemeen maar van uit dat je geen garantie hebt, hoewel sommige winkels uit coulance nog drie maanden geven en een enkele fabrikant of importeur in zeldzame gevallen nog wel eens bereid is een oogje dicht te knijpen. Maar waar moet je dan heen met een ouder apparaat als het stuk gaat?

Gelukkig zijn er diverse gespecialiseerde bedrijven die reparaties verrichten aan hifi-apparatuur en luidsprekers. Een aantal daarvan kun je als particulier rechtstreeks benaderen, anderen willen reparaties ontvangen via het netwerk van hifi-winkels dat gebruik maakt van hun diensten. Houd altijd rekening met kosten voor een prijsopgave (je betaalt dan dus ook als je besluit het apparaat niet te laten repareren) en een bepaalde wachttijd, die tot enkele weken of langer kan oplopen.

Hieronder ter inspiratie een aantal links naar bekendere namen, maar er zijn op internet aanzienlijk meer (vooral kleinere) bedrijven te vinden die reparaties aan hifi-apparatuur uitvoeren en er zijn ook dealers met een eigen technische dienst die werk voor derden verrichten.

Voor luidsprekers:

http://www.speakerfix.behttp://www.total-speaker-repair.nlhttp://www.speakerreparatie.nl/speakerrep.html http://www.speakerrepairshop.nl (voor de doe-het-zelvers)

Voor elektronica:

http://www.audioservice.nl (niet rechtstreeks maar via dealernetwerk)http://www.hanexservice.nlhttp://www.esmb.nlhttp://www.audioreparatie.nlhttp://www.audio-reparatie.nl

Kijk ook eens op de Tweedehands-afdeling van onze website