De top 10 van...Luc


Luc van Gaans | 19 mei 2005

Vanaf deze week zal iedere week één van onze auteurs zijn persoonlijke top 10 op het gebied van muziek en film publiceren. Vandaag wordt het spits afgebeten door software auteur Luc van Gaans.

 

The Beatles - Revolver

Als groot fanaat moeten de eerste 3 plaatsen van mijn top 10 wel door de Beatles worden ingevuld. In mijn ogen is Revolver het meest vernieuwende Beatles album. Bevat klassiekers als Eleanor Rigby, Tomorrow Never Knows en I`m Only Sleeping.

klank: goed
genre: popmuziek
formaat: cd/lp

  
The Beatles - Abbey Road

Meesterlijk laatste Beatles album dat werd gemaakt in de situatie dat de heren elkaar zakelijk en privé in de lange haren waren gevlogen. Legendarisch mooie medley op de B-kant met ontroerend mooi slot. Het zebrapad heb ik al talloze malen overgestoken…

klank: goed
genre: popmuziek
formaat: cd/lp

  
The Beatles - A Hard Day`s Night

De ultieme Beatles muziek waarmee ze als jonge moptops beroemd zijn geworden. Staat bol van frisheid, authenticiteit, hitpotentie en dynamiek. Samen met de nummers 1 en 2 van mijn top 10 de perfecte representatie van (slechts) 7 jaar Beatles-muziek.

klank: goed
genre: popmuziek
formaat: cd/lp

  
Paul van Kemenade Quintet & Guests - Mo`s Mood

In mijn studententijd speelde ik in diverse workshops met Paul van Kemenade. Paul heeft mijn oren geopend ten aanzien van de meest uiteenlopende muziekstijlen. Mo’s Mood is superlyrisch, hartverscheurend en muzikaal ‘onaards’. Geen grootse cd-klank, maar nostalgie ten top.

klank: matig
genre: jazz/geïmproviseerd
formaat: cd

  
Charlie Haden & Carla Bley - The Ballad of the Fallen

Fantastische instrumentale cd met ‘uitgearrangeerde geïmproviseerde muziek’. Heel kleurrijk, avontuurlijk, maar bovenal ijzingwekkend mooi. Heel erg vaak gedraaid tijdens mijn studententijd en net als Paul van Kemenade erg inspirerend. Hoogtepunt is Silence, schitterende opbouw en climax.

klank: goed
genre: jazz/geïmproviseerd
formaat: cd


John Lennon - Plastic Ono Band

Beste post-Beatles album van een ex-Beatle. John Lennon is al zijn lyriek, melancholie, romantiek en grilligheid. Wat is het toch ongelooflijk erg dat hem het leven zinloos is ontnomen op 8 december 1980. Bedankt, John Lennon, voor al je prachtige momenten.

klank: goed
genre: popmuziek
formaat: cd/lp


Radiohead - OK Computer

Mooiste jaren 90 cd van de beste popgroep van het laatste decennium. Hét bewijs dat ook hypersuccesvolle creativiteit mogelijk is tussen alle commerciële en waardeloze meuk die de muziekmarkt bevuilt. Paranoid Android is absoluut de moderne Bohemian Rhapsody, schitterend gewoon.

klank:
zeer goed
genre: popmuziek
formaat: cd

  
Elvis Costello & The Brodsky Quartet - The Juliet Letters

Elvis Costello steekt zijn muzikale nek uit en komt met schitterende cd’s. Deze plaat is een prachtige brug tussen de klassieke wereld en de popwereld van Costello. Verbluffende arrangementen, innemende zang, maar vooral een ‘haute cuisine’ aan melodieën. Eet smakelijk!

klank: goed
genre: klassiek/pop
formaat: cd

  
Chet Baker - Memories

Chet aan de methadon, op tournee in Japan, begeleid door tranentrekkend bassist Heijn van de Geijn. Zijn mooiste live opnames ooit, zo kort voor zijn overlijden. Ik krijg rillingen van ‘Almost Blue’ en van de trompetsolo op ‘Portrait in Black & White’.

klank: goed
genre: jazz
formaat: cd

  
Nueva Manteca - Afrodisia

Spetterende Mediterrane jazz van bloedeigen bodem. Deze cd heb ik digitaal grijs gedraaid en ik werd een definitief bewonderaar van mijn toenmalig trompetleraar Toon de Gouw. Hij speelt een gruwelijk mooie solo op ´Leaving´ maar ook op het titelstuk.

klank: goed
genre: latin
formaat: cd  

Heftig gedraaid

Global Kryner - Global Kryner

Onlangs gerecenseerd voor HIFI.nl. Fantastische plaat van een fantastische Oostenrijkse groep. De schijf ligt momenteel vaker in een/de cd-speler dan in de daartoe bestemde doos. Vooralsnog een persoonlijke gril, maar niet ondenkbaar een kandidaat voor mijn persoonlijke top 10.

klank: goed
genre: tirolerpop
formaat: cd


The Beatles - Past masters volume two

De verzameling Beatles-singles vanaf ‘Day Tripper’ (1966) en daarmee een ijzersterke compilatie met vrijwel uitsluitend klassiekers. Hoogtepunt is Hey Jude, mijn favoriete Beatles liedje. Had eigenlijk in de persoonlijke top 10 gemoeten maar welke Beatlesplaat niet? Deze wordt gewoon veel gedraaid!

klank:
goed
genre: popmuziek
formaat: cd


Elvis Costello - North

Hebben we bezoek, gaan we lekker eten, willen we gewoon een mooie plaat horen, heb ik zin om mee te zingen? Ik pak deze cd al bijna blindelings uit 1 van mijn Ikea Robin kastjes. Zeer sfeervol. Goed gedaan Elvis!

klank:
zeer goed
genre: jazz/pop
formaat: cd


Brian Wilson - Smile

Ook recentelijk gerecenseerd op HIFI.nl. Meesterlijk album met een meesterlijke geschiedenis. Een hoop over te doen geweest, maar het resultaat is er dan ook naar. Geweldig mooie muziek om te luisteren. Top 10 aller tijden kandidaat, voorlopig eerst nog veel draaien.

klank: zeer goed
genre: popmuziek
formaat: cd


Ben Folds - Rockin` the suburbs

Schitterend solo werk van een in Europa nauwelijks bekende Amerikaanse popmuzikant. Speelt alle instrumenten zelf op de cd. Bevat juweeltjes als ‘The Luckiest’, ‘Gone’ en ‘Carying Cathy. Erg Amerikaans, maar ook erg mooi. Eens gedraaid, blijvend gedraaid.

klank: goed
genre: popmuziek
formaat: cd


Frank Sinatra & Count Basie Bigband - It might as well be swing 

Vrije ochtend, bakje koffie, lekker broodje, Frank Sinatra & Count Basie over de boxen. Komt nogal eens voor in huize van Gaans de laatste jaren. De lp ooit gekocht op een rommelmarkt voor 1 gulden, maar heeft zijn geld al oneindig meer opgebracht.

klank: goed
genre: jazz
formaat: cd


Count Basie Bigband - Atomic Basie

Eigenlijk hetzelfde verhaal als nummer 6 in deze top 10, maar dan zonder Frank Sinatra. Wordt veel en hard gedraaid in de auto (keurig C3-tje). Weer eens wat anders dan zware-house-boem-boem-gedreun vanuit een Opel Mantra met geblindeerde ramen.

klank: goed
genre: jazz
formaat: cd


The Beatles - Anthology 2

Van alle Beatles-bootlegs met ondeugend illegaal getapte Beatles outtakes, is dit de allerbeste en nog officieel ook!! EMI stak alle verzamelaars de loef af door toch nog met een aantal verassingen te komen. Nummer 2 is de sterkste dubbelaar van de 3 en daarom veel gedraaid.

klank: goed
genre: popmuziek
formaat: cd


The Corrs - Unplugged

Gaat standaard mee op vakantie en niet alleen omdat de Corrs ook leuk zijn om naar te kijken. Daar heb je in de auto namelijk helemaal niks aan. De muziek is erg melodieus, fris en heeft een hoog meezinggehalte.  

klank: goed
genre: popmuziek
formaat: cd


New Cool Collective - The best of...

Deze band swingt enorm. Zo enorm dat ik The best of… met grote regelmatig in mijn cd-speler swing om hem te luisteren. Dat het ook nog eens een zomergevoel oplevert is alleen maar meegenomen.

klank: goed
genre: jazz
formaat: cd

Film top 10

The Shawshank Redemption
Frank Darabont

Misschien geen filmklassieker pur sang, maar wel een schitterend verhaal met een geweldige ontknoping. De film levert het ultieme rechtvaardigheidsgevoel op en verveelt me nooit. Omdat ik hem al zo vaak gezien heb is het mijn nummer 1 film.

genre: speelfilm
beeld/geluid: sfeervol
formaat: DVD


Le Fabuleaux Destin D`Amelie Poulain
Jean-Pierre Jeunet

Schitterende muziek, prachtige kleuren, mooie special effects, maar bovenal een ontroerend Leuk en mooi verhaal. Na het zien van Amelie ben je verliefd op Audrey Tautou en Parijs. Mijn vrouw speelt de filmmuziek van Yann Tierssen op de piano. Heerlijk.

genre:
speelfilm
beeld/geluid: uitzonderlijk
formaat: DVD


Magnolia
Paul Thomas Anderson

Lange film (3 uur), maar met een opbouw om U tegen te zeggen. De film boeit van begin tot het eind. Vooral de scène dat de hele cast meezingt met hetzelfde liedje is bijzonder. Ga ervoor zitten, Magnolia is geweldig.

genre: speelfilm
beeld/geluid: goed
formaat: DVD



Pulp Fiction
Quentin Tarantino

Ik ben wel een enorme liefhebber van Tarantino. Pulp Fiction is de allerbeste. Bijzonder sterke verhaallijn. Tarantino brengt de absoluut zieke geest van sommigen en onverbiddelijke criminaliteit als wetenschap en entertainment.

genre: speelfilm
beeld/geluid: fantastische muziek
formaat: DVD


Kill Bill 1 en 2
Quentin Tarantino

Net als Pulp Fiction een meesterlijke film. In deze twee delen laat Tarantino zien dat hij zijn huiswerk wel heel goed doet voor hij gaat filmen. Veel spektakel en prachtige beelden.

genre: actie
beeld/geluid: fantastische muziek
formaat: DVD



Schindler`s List
Steven Spielberg

De beste oorlogsfilm ooit. Laat tot in de kern zien hoe gruwelijk de mensheid kan zijn, maar ook hoe je als individu het verschil kan maken. Erg goede keus om zwart-wit beelden te gebruiken. Meesterwerk van Spielberg.

genre: oorlog
beeld/geluid: zeer passend
formaat: DVD



Der Untergang
Oliver Hirschbiegel

Bijzonder indrukwekkende film van Hitler´s laatste dagen in zijn bunker. Laat de oorlog en zijn leiders in al zijn waanzin zien. Bruno Ganz benadert Hitler angstaanjagend goed en had daarom een Oscar moeten krijgen.


genre: oorlog
beeld/geluid: goed
formaat: DVD


Quest for the Holy Grail
Monty Python

Hilarische film met hilarische scènes, Monthy Python op zijn allerbest. Ik vind dat zelfs Life of Brian daar niet aan kan tippen. Overigens is de Adventure game van de film eveneens een schitterende bezigheid. 

genre:
humor
beeld/geluid: goed
formaat: DVD




Lord of the Rings trilogy
Peter Jackson

Als filmliefhebber kan ik het niet maken om LOTR niet in de top 10 te zetten. En eerlijk is eerlijk, het zijn fantastische films. Cinematografisch gezien het beste dat tot nu toe is gemaakt. Ook de extra´s op de DVD´s zijn erg leuk.

genre:
fantasie
beeld/geluid: uitzonderlijk
formaat: DVD



Kops
Josef Fares

Zweedse humor blijkt erg leuk te zijn. Na het zien van de openingsscène weet je dat er een creatief regisseur mee bezig is geweest. Een favoriet geweest op het Rotterdams Filmfestival maar nu ook bij mij in huis.

Genre:
humor
beeld/geluid: goed
formaat: DVD