REVIEWB&W

Full HD Projectoren - Koopgids

Gastauteur | 29 mei 2008 | B&W

FWD Magazine 17 Projector KoopgidsDit artikel is eerder verschenen in FWD Magazine

De in dit artikel genoemde prijzen dienen als richtlijn. Voor informatie betreffende actuele prijzen verwijzen wij u graag naar ons winkeloverzicht.

DLP en lcd projectoren

Koopgids

Al sinds jaar en dag bieden projectoren de beste verhouding tussen prijs en beeldoppervlak. Een 52-inch plasma- of lcd-scherm kan nu eenmaal niet op tegen de 100-inch beelden (en groter!) die een projector kan weergeven. Tot voor kort kwam je automatisch uit bij projectoren met een resolutie van 1.280 bij 720 als je in de markt was voor een nieuwe, relatief betaalbare projector. Wie naar een model zocht met een 1.920 bij 1.080-resolutie (Full HD), bevond zich al snel in de prijscategorie van 10.000 euro en meer.

FWD Magazine 17 Projector Koopgids

Vorig jaar kwam er een eerste prijsdip, met Full HD-modellen zoals de Sony VPL-VW50 en de JVC DLA-HD1 die beide rond de 5.000 euro speelden. Dit jaar stellen we vast dat de adviesprijzen van Full HD-projectoren nog een flink stuk verder gedaald zijn, zodat een instapprijs van 2.000 euro al tot de mogelijkheden behoort.
Voor onze test leggen we de lat op maximaal 3.500 euro.

720P VS 1.080P: Loont het de moeite?

Wie de aankoop van een projector overweegt, wordt geconfronteerd met een uitgebreid aanbod zeer goede en betaalbare 720p-projectoren. Waarom zou je dan toch nog een meerprijs betalen voor een 1.080p-projector? Een 720p-projector biedt beelden van net geen megapixel, een 1.080p-projector biedt net iets meer dan twee megapixels. Dubbel zoveel pixels dus, maar hebben we die echt nodig? Het antwoord mag duidelijk zijn: ja!
 
Waar je bij een typisch televisietoestel van 32- tot 40-inch vanaf een normale kijkafstand nauwelijks onderscheid kan maken tussen beide resoluties, is dat bij een projector helemaal anders. Op een beeldoppervlak van 240 bij 135 cm kan je het verschil tussen die twee resoluties immers overduidelijk zien. Wanneer een goede dvd-speler SD-materiaal opwaardeert naar 1.080p, kan hij die dubbele hoeveelheid pixels goed benutten om een meer gedetailleerd beeld te creeren. En wanneer je een Blu-rayspeler gebruikt, kan je het oorspronkelijke 1.080p-materiaal bewonderen en hoeft de speler het materiaal niet eerst te verkleinen (downscalen) naar 720p. Bovendien is het pixelrooster op een 1.080p-projector nog nauwelijks merkbaar.
 
FWD Magazine 17 Projector Koopgids
 
De pixels worden namelijk zo klein dat je op minder dan een meter afstand van het scherm moet staan om ze te kunnen onderscheiden. En omdat je bij een projector op een ruime afstand van je scherm hoort te zitten – ongeveer anderhalve keer de schermbreedte – is het erg onwaarschijnlijk dat je er in normale kijkomstandigheden iets van merkt. Gedaan met dat vervelende kippengaaseffect (SDE of Screen Door Effect in het Engels) dat zo typerend was voor heel wat 720p-lcd-projectoren!
Je ogen zullen je dus wel degelijk bedanken voor de aankoop van een 1.080p-projector.

Silver Screen

Vergeet niet dat bij een projector ook een scherm hoort!
En die zijn – afhankelijk van je wensen – vrij duur. De keuzemogelijkheden zijn enorm. Voor welk formaat opteer je: 4:3 of 16:9? Wil je een vast opgesteld scherm of een oprolbaar exemplaar? Elektrisch bediend of manueel? Ingebouwd in je plafond of opgehangen aan de muur? Of koop je speciale projectorfolie en bouw je zelf een frame?

Ook wat het doek betreft heb je allerlei keuzes: van mundaan matwit doek tot contrastverhogend doek, of doek dat voor een verbeterde lichtopbrengst zorgt. Matwit doek is over het algemeen het goedkoopst en is bovendien universeel inzetbaar. Speciale doeksoorten kunnen de kijkervaring opkrikken, maar vereisen soms wat extra aandacht. Een doek dat voor een verbeterde lichtopbrengst zorgt, heeft bijvoorbeeld een smallere kijkhoek. Advies van een specialist ter zake is dan ook aan te bevelen voor je tot de aankoop overgaat.

FWD Magazine 17 Projector KoopgidsWie op zoek gaat naar zijn eigen zilveren scherm, kijkt best even bij fabrikanten zoals Projecta (www.projectascreens.nl), Beamax (www.beamax.com), Vutec (www.vutec.com), Stewart (www.transtec.nl), of Da-lite (www.da-lite.com). Voor een 16:9- breedbeeld scherm van 100-inch moet je op een budget rekenen van 250 tot 1.500 euro, afhankelijk van je wensen. Hogere prijzen zijn ook mogelijk voor wie het allerbeste wil. Wie er zich goedkoper vanaf wil maken, kan tegenwoordig ook kiezen voor projectieverf (zie ook pagina 36). Geef één van de muren van de kamer een likje speciale verf, bijvoorbeeld met Mighty Brighty Screenpaint (www. mightybrighty.com).

MERK





EDITORS' CHOICE