REVIEWHeed Audio

Heed Orbit 2

Jan de Jeu | 03 januari 2008 | Heed Audio

Stroomvoorziening is tegenwoordig ‘Big Business’. De audiofiele markt wordt overstroomd door artikelen die door de muziekliefhebber ingezet kunnen worden bij het optimaliseren van de kwaliteit van de voor zijn audioinstallatie van levensbelang zijnde stroom. Meestal gaat het dan om apparaten met een stevig prijskaartje. Een positieve uitzondering daarop wordt gevormd door de Heed Orbit 2.

Deze voeding, die gecombineerd kan worden met de synchroonmotoren die merken als Rega, Basis, Linn (LP12 Basic), Thorens (150 en 160) en VPI inzetten voor het aandrijven van hun draaitafels, gaat namelijk over de toonbank voor een bedrag van 389 euro.

Heed Orbit2

Ik weet als geen ander hoe belangrijk het is om aandacht te besteden aan het optimaliseren van de stroomvoorziening voor de audio installatie. In mijn meterkast zijn vier stroomgroepen speciaal aangelegd voor audio. Van deze aan een separate aardepen gekoppelde groepen leveren er drie stroom aan mijn grote luisterruimte; één voor de (eind)versterking, één voor de analoge componenten en de laatste voor de digitale apparaten. Het enige belangrijke onderdeel van het weergavesysteem dat niet aangesloten is op een audiogroep is de motor van mijn draaitafel. Deze krijgt zijn stroom uit een ‘gewoon’ stopcontact. Toch wordt ook de spanning voor mijn draaitafelmotor gefilterd en zelfs opnieuw opgebouwd. Dat gebeurt in de Clearaudio Syncro. Toevoeging van deze voeding zorgde in het verleden voornamelijk voor een groter, transparanter en stabieler geluidsbeeld. Het gaat in deze test dus niet zozeer over de vraag of het zinvol is om een voeding aan een draaitafelmotor toe te voegen. De vraag is veeleer op welke wijze de Heed Orbit 2 voor een klankmatige verbetering zorgt.




Heed Audio Ltd

Het ontwerpteam van deze Hongaarse fabrikant wordt geleid door Zsolt Huszti. Hij startte in 1987 onder de naam Zsolt Audio met het importeren van Britse hifi merken. In 1991 introduceerde hij zijn eerste eigen ontwerp, een vloerstaande luidspreker. Het duurde echter tot 1993 voordat hij zijn eerste ontwerpen van eigen hand ging exporteren; een voor- en eindversterker combinatie die niet alleen in Hongarije, maar ook in Duitsland op de markt gezet werd. Een ontmoeting met Richard Hay - ontwerper van Nytech, en later van Ion Systems products – resulteerde in een samenwerkingsperiode van twee jaar die van grote invloed was voor de voortgang van het bedrijf. Toen Ion stopte werd binnen de nieuw gestarte onderneming Heed Audio Ltd een aantal ideeen van Hay nieuw leven ingeblazen in de vorm van de introductie van de Heed Obelisk Pro en de Heed Nexus versterkers. Een nieuwe fase in het bestaan van het bedrijf brak aan toen de Duitse importeur van de Heed producten in 2000 de eerste Orbit bestelde.

MERK

EDITORS' CHOICE