NIEUWSRevox

Revox opent een eigen online muziekwinkel voor voorbespeelde spoelen

Sinan Kökbugur | 21 november 2023 | Fotografie Fabrikant | Revox

Het Zwitserse audiomerk Revox was ooit bekend vanwege zijn spoelenrecorders. Spoelenrecorders beleven een kleine opleving en worden mondjesmaat weer nieuw geproduceerd, overigens niet door Revox. Revox heeft wel een online muziekwinkel geopend waar liefhebbers voorbespeelde spoelen kunnen kopen.

Revox Musicshop voor voorbespeelde spoelen

Spoelenrecorders zijn relatief zware en complexe machines die niet heel eenvoudig zijn om te bedienen. Bovendien zijn spoelenrecorders onderhoudsgevoelig. Van alle analoge bronnen is een spoelenrecorder echter op afstand de beste. Het frequentiebereik, kanaalscheiding en ruisniveau van een spoelenrecorder zijn veel beter dan van een platenspeler, zelfs vergeleken met een hele dure platenspeler. De komst van het cassettebandje en later de CD heeft de spoelenrecorder echter doen verdwijnen. Ook in opnamestudios zijn nauwelijks meer spoelenrecorders te vinden.

De platenspeler beleeft al enige jaren een heropleving. De spoelenrecorder lijkt ook heel voorzichtig aan een heropleving te beginnen. Op dit moment zijn er drie bedrijven die in kleine aantallen spoelenrecorders bouwen, t.w. het Duitse Ballfinger, het Franse Analog Audio Design en draaitafelbouwer Thorens. Nee, ze vliegen niet weg als warme broodjes. Daar zijn de prijzen ook niet naar.

Leuk om een spoelenrecorder te bezitten, maar hoe kom je aan muziek? Je kunt natuurlijk zelf CD’s of vinylplaten op spoel zetten (als je spoelenrecorder kan opnemen) en die vervolgens afspelen. Voorbespeelde spoelen zijn zeldzaam, maar daar wil Revox iets aan doen. Het Zwitserse merk heeft een online shop geopend waar liefhebbers voorbespeelde spoelen kunnen kopen.

Het portfolio aan voorbespeelde spoelen in de online shop van Revox is nog klein, maar dat gaat vast groeien bij gebleken succes. Elke tape wordt persoonlijk voor de koper gemaakt door Revox-partner “Horch House”. Onder het Horch House-label worden al tien jaar mastertape-kopieën van gerenommeerde labels als Deutsche Grammophon, MPS, Sony Music, Warner Music en diverse anderen uitgebracht. Horch House produceert mastertape kopieën die zich richten op geluidsgetrouwheid en uitstekende geluidservaringen met tapemachines mogelijk maken. Om deze geluidsgetrouwheid te bereiken, is de basis de originele mastertape van de betreffende opname. Van deze originele mastertape wordt een productiemaster gemaakt, die vervolgens de basis vormt voor de persoonlijke kopie. Horch House vertrouwt voor het maken van de kopieën uitsluitend op spoelenrecorders van Studer en Revox.

De voorbespeelde banden kosten tussen 339 en 607 euro. Dat is niet goedkoop, maar banden die netjes worden behandeld kunnen een hele lange levensduur hebben.

Meer weten? Bekijk het actuele portfolio van voorbespeelde spoelen in de online winkel van Revox.

Oh, ten slotte nog dit. Wie geen spoelenrecorder bezit kan in de online winkel van Revox een spoelenrecorder model B77 MkI of B77 MkII kopen. Dat zijn geen nieuwe machines maar gereviseerde modellen. Zou er echt een opleving voor de goede oude spoelenrecorder op de drempel staan? De toekomst gaat het uitwijzen.

 

EDITORS' CHOICE