De top 10 van...Jan Luijsterburg.


Jan Luijsterburg | 26 mei 2005

Deze week de favoriete films en CD`s van onze software auteur Jan Luijsterburg.

Robert Wyatt
Rock Bottom

Een trip door het onderbewuste van iemand die net voor de rest van zijn leven in een rolstoel terecht gekomen is. Volslagen origineel meesterwerk, dat bij iedere beluistering weer acute extase veroorzaakt.

formaat: LP is grijs, dus de mooie heruitgave op CD

 

Nick Drake
Fruit Tree 

Verzameld werk van jong overleden bard. Verstilde en betoverende liedjes, niet van deze wereld zo mooi. Drie albums: het barokke Five Leaves Left, Drake`s poging tot pop Bryter Layter en het duistere en spartaanse Pink Moon.

formaat: Lang niet meer te krijgen box met drie LP`s (maar er zijn prachtige heruitgaven op CD)

 

Van Morrison
Astral Weeks

Pastorale en vooral volkomen vrij vloeiende muziek die alle kanten op zwabbert in lange, bijzonder gearrangeerde stukken. Instrumenten gaan soms een geheel eigen weg. Dit heeft de Van toch nooit meer overtroffen.

formaat: CD

 

Joni Mitchell
Hejira

Joni is sowieso een favoriet, maar dit album uit 1976 is het allermooist. Na wat experimenteler albums sloeg dit organische meesterwerk in als een bom. Teksten die zich zwaar in het onderbewuste genesteld hebben, en prachtbijdragen van Jaco Pastorius en Wayne Shorter.

formaat: CD (LP is grijs)

 

The Blue Nile
A walk across the rooftops

Unieke band uit Glasgow, die erg zuinig is met het uitbrengen van haar sfeerrijke liedjes: 4 albums in 22 jaar! De eerste blijft favoriet, uit pure nostalgie. Crooner Paul Buchanan doet alles smelten op late avonden. Met hun bekendste nummers Tinseltown in the Rain en Stay.

formaat: CD of LP met tikken

 

Steve Reich
Music for 18 musicians

Minimal meesterwerk, een uur lang onnavolgbare herhalende patroontjes op marimba`s en andere slaginstrumenten, woordloze zang. Hoe mathematisch en abstract ook, toch worden hier grote emoties opgeroepen door een tikje erbij of eraf.

formaat: CD

 

Igor Stravinsky
Le sacre du printemps

Pure energie. Zoals dit stuk knalt, daar kunnen de hardste drum `n` base terroristen nog een puntje aan zuigen. Was schijnbaar best schrikken in 1912. Uitdaging voor opnametechnici, maar ik kies toch voor de versie van de componist zelf, uit 1960.

formaat: Uit de grote Stravinski edition box met 22 CD`s, pronkstuk in de collectie.

 

Mark Hollis
Mark Hollis

Soloalbum na Talk Talk. Was nog lastig kiezen tussen deze en Spirit of Eden van die band. Die is wat energieker, deze wat meer organisch gearrangeerd. Genre-overstijgend, meer klassiek dan pop of jazz, een volkomen origineel geluid dat blijft boeien.

formaat: CD

 

This Heat
Deceit

Experimentele Engelse band van begin jaren 80, met een sound die ook al nergens mee te vergelijken valt. Soms abstracte geluiden, dan weer maniakaal ingewikkeld, superdynamisch drumwerk en ingehouden (bijna) liedjes. Was vooral live een belevenis. Hakt er diep in.

formaat: LP

 

Henryk Mikolaj Górecki
Symfonie nr. 3 

Als middelbare scholier, hongerig naar ervaringen, luisterde ik op zondagmiddag altijd naar het radioprogramma Musica Nova. Daar klonk dit werk van een sterk religieus ingestelde Poolse componist, dat later een hit werd. Het zijn drie diep ontroerende, verstilde volksliederen in een bad van extreem eenvoudige, hypnotiserende strijkerspatronen.

formaat: CD

Heftig gedraaid

Antony and the Johnsons
I am a bird now

Een stem die je meteen bij de strot grijpt en diepe ontroering oproept. Iedere keer als hem draaien zeggen mijn vrouw en ik het elkaar meerdere keren op plechtige toon: Wat Is Dit Mooi. Met dikke brokken in de keel. Kijk hier voor de recensie.

formaat: CD

 

Lhasa
The living road

Canadese zangeres met Mexicaanse achtergrond en zeer bijzondere stem mixt vele culturen tot een prachtig sfeervol geheel. Wereldmuziek, in meer dan één opzicht.

formaat: CD

 

Hood
Outside Closer

Veel te onbekende Engelse band, die elektronica en conventionele instrumenten mixt in mistige liedjes.

formaat: CD


 

The Mars Volta
Frances the Mute

Zo over de top dat het weer heel leuk wordt. Extreem ingewikkeld, extreem hard, een extreem avontuur.

formaat: CD

 

Pinback Summer
in Abaddon

Bandje met uniek transparant geluid en veel sfeer, met meerdere basgitaren en alles getokkeld. Ben hier enthousiaster over dan collega Michiel Witlox .

formaat: CD

 

Paddy McAloon
I trawl the Megahertz

Ik laat deze gelegenheid natuurlijk niet onbenut om nogmaals te wijzen op deze fantastische, schandalig genoeg niet in Nederland uitgebrachte CD van Prefab Sprout voorman McAloon. Zie recensie.

formaat: CD

 

Beth Gibbons & Rustin Man
Out of Season

Idem voor Portishead zangeres Beth Gibbons met Talk Talk bassist Paul Webb. Diepgravende sfeermuziek, fantastische stem.

formaat: CD

 

Björk
Medúlla

Ben een liefhebber van Björk, die op deze behoorlijk experimentele plaat vult met slechts één instrument: de menselijke stem. Niet alleen interessant: ook artistiek erg overtuigend.

formaat: DVDA

 

David Russell 
Message of the Sea

Klassieke gitaarmuziek van Keltische oorsprong, door de beste spelende gitarist van het moment. Mijn dochter speelt klassiek gitaar, wat stimulerend werkt op het draaien van deze muziek.

formaat: CD

 

Wolfgang Tomboeck
The art of the Vienna Horn

En mijn zoon speelt hoorn. Mooie Naxos CD met werken voor zijn instrument van Beethoven, Schubert, Schumann en Brahms.

formaat: CD

Film Top 10

Next of Kin
Atom Egoyan

Bovenaan twee regisseurs die grote indruk maakten met hun verfrissende eerste films, waarin ze op indringende wijze de desastreuse omgangsvormen van de moderne mens tonen. Lastig kiezen, dus maar de eerste, over jongen die via de videoopnamen bij zijn therapeur het leven van een andere familie binnenstapt, zich uitgevend voor de verloren zoon. Had ook Family Viewing, Speaking Parts of The Adjuster kunnen nemen.

 

 


The unbelievable truth

Hal Hartley

Idem. Grondlegger van Amerikaanse kunstfilm is weer redelijk ondergronds tegenwoordig. Debuutfilm over een idealistische liefde tussen een door kernrampen geobsedeerd meisje en een moordenaar. Hartley`s en Egoyen`s films verdienen een betere distributie.


Naked

Mike Leigh

Grimmig Engels drama over hoe mensen met elkaar omspringen. Johnny is een intelligente jongen, maar weet zich steeds behoorlijk in de nesten te werken, wanhopig op zoek naar enige zin in zijn bestaan. Komt binnenkort op DVD uit.

 

The river
Tsang Ming-Liang

Lange shots en veel stilte in het werk van deze chroniqueur van het stadsleven in Taipei. Laat veel te raden: werk aan de winkel voor de kijker. Over de betekenis van water bijvoorbeeld.

 

Magnolia
Paul Thomas Anderson

Een dag uit het leven van een heleboel mensen: verhaallijnen die in elkaar grijpen en naast topentertainment een vernietigende blik op de Amerikaanse samenleving bieden. Erg virtuoos ook.

 

 

 

Being John Malkovich
Spike Jonze

Duizelingwekkend en onnavolgbaar verhaal van Charlie Kaufman over een poppenspeler die bij toeval een weg vindt naar het brein van acteur John Malkovich. Over identiteit, eeuwig leven en nog veel meer. 

 

 

 

Sunset Boulevard
Billy Wilder

Hollywood cynisme anno 1950, waarin de sterren van de stomme film herleven.

 

 

 

 




No man`s land

Danis Tanovic

In een patstelling in het niemandsland tussen de frontlinies komen een Bosniër en een Serviër al bekvechtend vast te zitten. Een doodgewaande soldaat ligt plat op zijn rug op een landmijn. Hij moet doodstil blijven liggen, anders ontploft de mijn. Dat is toch een krachtig beeld, niet?



De grote stilte
Ingmar Bergman

Twee zussen en een zoontje in een vreemd land, vol existentiële problemen.

 

 

 

 

 

Underground
Emir Kusturica

De waanzin van de oorlog nogmaals, in ambitieuze burleske komedie vol rampen, die op geheel eigen wijze de situatie op de Balkan verklaart. Er tettert voortdurend een krankzinnig blaasorkestje mee, geweldig.