AV Meeting 2004 (deel 1)


Ted Joos | 16 september 2004

Van zondag 12 tot en met dinsdag 14 september j.l. vond in Meeting Plaza Maarsen voor de tweede keer de Audio Video Meeting Plaza plaats. Een show alleen toegankelijk voor de detailhandel. HiFi.nl was ook aanwezig om voor haar lezers in twee verschillende artikelen de belangrijkste noviteiten op een rijtje te zetten.

Kortom, u leest wat u de komende tijd kunt verwachten van de volgende importeurs: Acson, Actual Acoustics, Analogue Audio Products, AND Benelux, Audiac, Audioart, Audipulse, The Flatscreen Company, Hitachi Europe, John+Partner, Music2, PV Trade Benelux, Servi-Q, Sony, TES Nederland en TransTec?

Klikt u op deze link om deel 2 te lezen.


HiFi.nl stand


Veel primeurs van de deelnemende exposanten

Sony en Transtec

SONY

Zoals te verwachten presenteert Sony een aantal primeurs. Onder andere de RDR-HX1000, een DVD recorder met ingebouwde harddisk van 250 GB, geschikt voor DVD+R / DVD+RW / DVD-R / DVD-RW opnamen met HQ + HDD opname kwaliteit en 192kHz/24 bit DAC. De hoge beeldkwaliteit, intelligente features en veelzijdigheid kenmerken deze HDD/DVD-recorder. De recorder is dit jaar winnaar geworden van de EISA award. Zijn kleinere broertje, de RDR-HX900, is qua uiterlijk en functies gelijkwaardig, maar beschikt over een harddisc van 160 GB en kost EUR 949,-

 

De QS line-up wordt versterkt door de slim line receiver STR-DB900 met een vermogen van 6 x 120 Watts. Deze compacte receiver is voorzien van S-Master Pro Digitale versterker technologie en beschikt over de nieuwste decodeerformaten.

In het home cinema segment introduceert Sony een bijzonder vormgegeven home cinema systeem, de DAV-LF1. Het systeem is uitermate geschikt om in combinatie te gebruiken met Sony’s Flat Panel Plasma- en LCD-TV’s. De main-unit heeft namelijk hetzelfde “floating glass”-design als de MRX- en XS-schermen (zie foto onder).

De vier bijpassende zuilluidsprekers passen door hun diepte van slechts 50,5 mm perfect bij een plat beeldscherm en kunnen naar keuze aan de muur worden gehangen of op ultraslanke standaards worden geplaatst. De achterluidsprekers zijn draadloos verbonden met de hoofdeenheid door middel van Sony`s S-DIAT infraroodtechnologie. Naast de afwezigheid van kabels biedt S-DIAT de voordelen van een verbeterde geluidskwaliteit en een verminderde gevoeligheid voor elektromagnetische storing. De consumenten adviesprijs voor dit volledige systeem is EUR 1999,-.

Naast bovengenoemde producten zijn ook de nieuwste digitale fotocamera’s en camcorders getoond, zoals de nieuwe DCR-HC1000. Dit is de eerste camcorder voorzien van een surround microfoon, waardoor opname in Surround Sound mogelijk is.

Meer informatie
Sony Nederland, Badhoevedorp
Telefoon: 020-6581888
Internet: www.sony.nl 

 

TRANSTEC

TransTec is een importeur, die al voor vele jaren trouwe diensten verleent aan de dealers en consument. Voorheen bekend vanwege de produkten van Quad, Kef, McIntosh en Nakamichi. Nakamichi is al enige jaren uit het leveringsprogramma verdwenen, aangezien het nieuwe produktenpakket van deze Japanse fabrikant niet meer aansluit bij de filosofie van de importeur. Inmiddels is het produktenpakket uitgebreid met SIM2 (projectie tv’s en DLP projectoren) en TAGMcLaren.

Quad heeft een actieve subwoofer toegevoegd aan het produktenpakket, wat een welkome aanvulling is op de kleine QUAD L-serie standluidsprekers. De subwoofer is voorzien van een remote control, waardoor de afstelling een stuk makkelijker wordt

Voor de Home Cinema Perfectionisten levert SIM2 projectie tv’s en DLP projectoren. Zo is er o.a. de nieuwe HT300 E-volution serie projector, die als eerste is voorzien van de laatste generatie Texas Instruments HD2+DC3 chip. Deze nieuwe chip levert een werkelijke contrast ratio groter dan 3500:1 en een resolutie van 1280 x 720 (WXGA). De HT300 E-link projector is voorzien van een seperate image processor. Deze processor is voorzien van een grote hoeveelheid ingangen, waarbij de verbinding tussen processor en projector geschiedt via een dunne digitale fiber optic kabel. De installatie wordt hierdoor vereenvoudigd.

Voor diegene die graag in Surround Sound van een film wil genieten, maar niet wil geloven aan de extra speakers die hierbij normaliter noodzakelijk zijn, heeft KEF nu een oplossing. De KEF Instant Theatre KIT 100 is een compleet DVD-systeem dat het echte digitale surroundgeluid biedt uit slechts twee compacte front luidsprekers en een onopvallende subwoofer - overal in de kamer hetzelfde gedetailleerde 3D geluid.

Combinatie van de beproefde KEF Uni-Q® ‘puntbron’ luidspreker en een nieuwe toepassing van vlakke NXT® paneel technologie boden KEF ingenieurs de mogelijkheid om alle subtiliteit en ruimtelijkheid van de huidige digitale formaten uit twee kleine luidsprekers en een subwoofer te halen. De KIT-100 is inmiddels bekroond met een EISA Award voor ‘Home Theater Innovation 2004-2005’.

Erg indrukwekkend waren ook de modellen van een Amerikaanse fabrikant van zeer opvallende High-End apparatuut, McIntosh genaamd. Zo was o.a het A/V Control Center MX-135 te bewonderen met bijpassende MC20 7 kanaals eindversterker. Helaas zijn deze topklasse apparaten slechts bereikbaar voor de "beterbedeelden" onder ons. De "minderbedeelden" mogen er gewoon lekker over dromen. Of voor sparen.

TransTec was al importeur van topmerken op het gebied van muziek- en beeldweergave. Daarnaast is het assortiment de afgelopen jaren uitgebreid met domoticaprodukten: AMX, Vantage, Russound en Xanura. Deze merken zijn toegevoegd aan de al langer door TransTec gevoerde merken Imerge en Kef (foto onder). Dit omdat, zoals TransTec zegt, "(...) wij onze nieuw-verworven kennis van domotica en onze jarenlange ervaring met geluid, beeld en akoestiek gebruiken om goed geïntegreerde en betrouwbare totaaloplossingen te ontwerpen, waarin uw individuele wensen in vervulling kunnen gaan."


Inbouwluidsprekers van Kef

Aanvullende informatie:
Transtec B.V., Rotterdam
Telefoon: 010-4147055
Internet: www.transtec.nl

Audipulse, AND Benelux en Music2

Audipulse

Vincent heeft haar productpakket de afgelopen jaren flink uitgebreid. De nieuwste telgen de productlijn zijn de Vincent hybride tuners STU-1 en STU-2, met voorkeuze en RDS, de Mono eindversterker SP 997 200 watt met gebalanceerde ingang, de CDS 6 MK II hybride cd speler met gebalanceerde uitgang, de SV 226 MK II hybride geïntegreerde versterker met pré out en afstandbediening, de SDV-3 dvd speler progressive scan/HDCD met hoogwaardige stereo DA converter en als last but not least De SAV-P150 6x 150 watt eindversterker, ook met gebalanceerde ingangen.

En als of dit alles nog niet genoeg is, heeft Vincent besloten het produktpakket nog verder uit te breiden met een serie interconnects, luidspreker kabels en netspanningskabels. Zoals op de foto hieronder al te zien is, gaat het om luxueus uitgevoerde kabels in een dito houten verpakking. De prijzen lopen uiteen van EUR 50,- voor een subwoofer interconnect tot een bi-wire luidsprekerkabel (5 mtr) van EUR. 400,-. De eerste luisterervaringen schijnen positief te zijn, wat zou kunnen betekenen dat de gevestigde high-end kabel fabrikanten er een geduchte concurent bij hebben gekregen.

Voor buizenliefhebbers is de TAC (Tube Amp Company)-lijn te combineren met een effectieve buizendemper. Deze Duende Criatura buizendempers verminderen beduidend microfonie, vervorming en oscillatie van buizen. Ze worden om het bovenste deel van de buis geklemd. De gevolgen hiervan zijn een verbetering van het ruimtelijk geluidsbeeld, meer dynamiek en een betere bascontrole. De Duende Criatura buizendempers zijn leverbaar in de meest voorkomende maten voor de gangbare buizentypes. Indien vereist, bestaat zelfs de mogelijkheid dat de buizendempers op maat vervaardigd worden.

Audipulse heeft het totaalpakket tevens uitgebreid met een tweetal luidspreker merken, te weten Davis en Audiospectrum

Davis is een Franse luidsprekerfabrikant, bij velen wellicht meer bekend van haar zelfbouwluidspreker kits. Het deel van de produktlijn die Audipulse levert omvat de Millesime en Kadillac series fabrieksluidsprekers, met name geschikt voor multi channel toepassing. De prijzen beginnen bij EUR. 229,- voor een centerspeaker uit de Millesime serie tot EUR. 649,- voor een vloerstaand 3-weg systeem uit de ietwat duurdere Kadillac serie. Spectrum Electronics Company SA uit Athene, Griekenland, ontwerpt en fabriceert sinds 1980 luidsprekers. Sinds 1982 is Spectrum Electronics zich gaan specialiseren in technisch hoogwaardige design luidsprekers onder de merknaam: Audio Spectrum. De toegepaste luidspreker units zijn afkomstig van SEAS uit Noorwegen, wat garant staat voor kwaliteit. Prijzen varieren van EUR 459,- voor de EROS achter kanaal luidspreker tot EUR 4049,- voor de Aeolos stand luidspreker.

Aanvullende informatie:
Audipulse, Hem
Telefoon: (0228) 543308
Internet: www.audipulse.nl

MUSIC 2

Music 2 was in Maarssen aanwezig met een uitgebreid produkt assortiment van Accuphase en Cabasse. De primeurs van Accuphase zijn de geïntegreerde stereoversterker E-308 (zie foto hieronder), de Precision stereo voorversterker C-2000, de stereo eindversterkers P-3000 en P5000 en de stereo Klasse-A eindversterker A-60, goed voor 2x 60W.

De E-308 is de opvolger van de E-307. Was de E-307 al een zeer indrukwekkende vertsterker, de opvolger belooft nog veel meer. Zo is het vermogen toegenomen, de layout is verbeterd (waarbij de bedieningsknoppen achter een klep zijn geplaatst) en is ook nog eens de prijs sterk gereduceerd van naar EUR 4.750,- t.o.v. de EUR 5.200,- t.o.v. zijn voorganger.

Van Cabasse was de nieuwe Altura serie te bewonderen. Het model Bahia is een zeer charmante slanke 3-weg vloerstaande luidspreker, te leveren in kersen of santos.

De Bahia was overigens te beluisteren op de E-308 en de eerste indrukken kunnen we als erg fraai te beoordelen en dat voor een bescheiden prijs van EUR 1500,-. Het kleine broertje van de Bahia is de Riva, een 2-weg ‘boekenplank’ model.

.

Aanvullende informatie:
Music2, Zoetermeer
Telefoon: 079-3614157
Internet: www.music2.nl

AND Benelux

Sinds kort levert AND Benelux ook NAD LCD TV’s (22”-26”-32”) (zie foto hieronder).

Deze schermen zijn uitgerust met een volledig geanodiseerde aluminium kast. Uniek aan de NAD LCD schermen is het “Advanced High Performance Contrast Front Glass Filter”, welke de zwarttonen drastisch verbetert.

Van de luidsprekers waren de volledige Concept serie en Helicon serie van Dali te bekijken en -luisteren. Opvallend was ook de nieuwe Megapod van Blueroom (zie foto onder).

.

Er werd speciale aandacht gevestigd op de nieuwe speakerlijn van Cerwin Vega, de Classic serie. Een betaalbare serie gericht op de doelgroep tussen de 15 en 25 jaar. In tegenstelling tot de voorgaande modellen, klinken de speakers uit deze serie verassend neutraal en zijn zeer geschikt om muziek op live niveau weer te geven. In met name Amerika en Denemarken zijn de luidsprekers uit de Classic serie al zeer populair.

Tot slot zijn er dan ook de projectoren van Dreamvision. Een functionele vormgeving in combinatie met state-of-the-art techniek smelt samen in de Dreamweaver Plus.

Aanvullende informatie:
AND Benelux BV, Tilburg
Telefoon: 013-4550955
Internet: www.andbenelux.com