ARTIKEL

Verslag CES 2006 - deel 1

Gastauteur | 08 februari 2006

Onze collega"s van HVT bezochten ook dit jaar weer de CES in Las Vegas. Wij brengen  u het complete verslag zoals dat eerder in HVT is verschenen.

Klik hier voor deel 2 van dit CES verslag

De Consumer Electronics Show in Las Vegas, jaarlijks dé tentoonstelling – of zo je wilt beurs – voor de nieuwtjes en trends op het gebied van de consumenten elektronica werd traditiegetrouw van 5 tot en met 8 januari gehouden.

Van HVT bent u gewend hiervan een verslag te kunnen lezen en meestal in diverse afleveringen. Deze keer als eerste het verslag van Dick Steffens die vooral het terrein waarop de high-end-merken hun waar uitgestald hadden staan, het Alexis Park, bezocht.

Theo Wubbolts ‘liep’ de persconferenties van de grote merken af, welke voornamelijk op woensdag 4 januari werden gehouden in het pas aan het complex toegevoegde ‘Sands Expo’. Het waren die van LG, Thomson,Toshiba, Pioneer, Philips, Panasonic en Sony – Nico de Vries bezocht, naast die van Pioneer en Philips èn de presentatie van Jim Thiel – en op de dagen die volgden bijeenkomsten van Monster Cable, SanDisk, KEF en Paradigm. In totaal zijn er zo’n kleine vijftig persconferenties en bijeenkomsten (meer dan honderd zogenaamde ‘conference sessions’) gedurende de vier dagen dat de CES duurt en u zult  egrijpen dat deze niet alle te bezoeken zijn, zeker als je ook de immens grote tentoonstellingshallen wilt bekijken. Met een kleine twintig was voor ons de ‘koek’ op.

Voor we het vergeten… voor zover ik (Th.W.) na kan gaan, is er geen tentoonstelling die zo goed  georganiseerd is als de CES. Neem de perskamer en de hier aanwezige faciliteiten als internet, koffie met iets erbij, of het vervoer van en naar de locaties. Maar ook is het voor de bezoeker – bedenk wel geachte lezer dat de CES een beurs is voor de professionals – dé plek waar kennis gehaald kan worden op allerlei gebied. Ook in dit opzicht is het de beurs waar je gewoon naar toe moet als tijdschrift, getuige de enorme hoeveelheid documentatie die mee huiswaarts gezeuld moet worden om u te informeren. En denk je dat alles ook met e-mail geregeld kan worden dan heb je het mis.Veel van de informatie wordt slechts gegeven na afloop van de persconferentie en/of is verkrijgbaar in de perskamer. In de meeste gevallen nog steeds op ‘papier’, vaak ook op CDROM en soms op USB-stick. Het kost derhalve enorm veel tijd om naast de grote toestroom van visuele informatie alles uit te Reportage splitsen wat voor u ook interessant is om te weten.

De CEA (Consumer Electronics Association), de organisator van de CES, voorspelde een bezoekersaantal van meer dan honderdertigduizend en onze inschatting is dat dit aantal, in vergelijking met voorgaande jaren, ook wel gehaald is.Verder valt het op dat de Amerikanen ons graag van dienst willen zijn en zo de basis leggen van de kennis die wij in ons land helaas maar al te vaak moeten ontberen. Amerikaans is natuurlijk ook om de boel een beetje op te blazen, want dat kunnen ze ook… Desondanks gaan we elk jaar met een berg aan kennis terug naar huis en willen u hier deelgenoot van maken.


Trends

Was op de IFA in Berlijn van afgelopen herfst ‘HD ready’ hét grote nieuws, als voorbereiding op het grote high definition gebeuren dat bij ons met de televisie staat te wachten – enige reserve omtrent het wanneer dit gaat gebeuren is wel op z’n plaats – in de V.S. is dit al een hoog en breed gepasseerd station.De Amerikaan weet al niet beter dan dat het er is en wil dan ook een recorder waarop hij of zij die beelden vast kan leggen, of afspelen natuurlijk. Kwam HVT vier jaar geleden met het grote nieuws van de CES dat Blu-ray het helemaal gaat worden, nu anno 2006 komt nota bene Toshiba (zie de foto gemaakt op de CES van 2002) als fabrikant uit dit ‘kamp’ dat deze aankondiging deed, met een tweetal afspeel-apparaten voor HDDVD. Het is wat mij (Th.W.) betreft een gelopen race. Teveel grote  elektronicafabrikanten staan achter Bluray, hebben of kondigen een of meerdere toestellen aan, zijn de opneembare schijfjes van diverse merken verkrijgbaar en staat een groot aantal filmmaatschappijen met titels klaar om uit te brengen. Natuurlijk helpt het dat Toshiba bijval krijgt van HP, Microsoft (bij de X-Box ‘360’ zal als accessoire een HDDVD drive verkrijgbaar zijn) en is het ook leuk dat de filmmaatschappijen zeggen twintig titels binnenkort op HD-DVD gereed te hebben, maar Blu-ray biedt vooralsnog een betere kopieerbeveiliging en dáár gaat het om en misschien helpt het ook dat ‘China’ liever HD-DVD ziet komen.Voel je ‘m?

 


De volgende generatie DVD: status bij de aftrap
Nico de Vries

Dat het conflict rondom de volgende generatie DVD een gelopen race is met Blu-ray Disc (BD in het navolgende) als winnaar is wat Toshiba betreft nog geen voldongen feit. Deze fabrikant, de voortrekker van het concurrerende HD-DVD, miste de marktintroductie met kerst weliswaar, maar gaat met onverminderd elan verder. In maart zal de Amerikaan kunnen kiezen uit vier HD-DVD spelers: twee van Toshiba, één LG en één RCA/Thomson. Software om op deze apparaten af te spelen zal er ook zijn: 20 titels. Bij deze feiten een paar verrassingen.



De eerste verrassing is de prijs van de spelers. In het BD-kamp deed Pioneer een onrealistische opgave van $ 1800, de rest deed er het zwijgen toe of kwam niet verder als “bij introductie zal het concurrerend zijn”. Toshiba deed niet moeilijk: de goedkope speler zal $ 499 gaan kosten, en het duurdere model $ 799. Het BD-kamp legde deze prijsverlaging uiteraard uit als een zwaktebod.
De tweede verrassing was het aanbod in software. Universal is officieel nog de enige filmmaatschappij die supporter van HD-DVD is, maar op de Toshiba-stand waren plaatjes te bewonderen van vrijwel iedere belangwekkende filmgigant, waarbij alleen Fox en Disney ontbraken. 
De derde verrassing is het formaat van de discs. Men zal ze in eerste instantie tweezijdig uitvoeren: op de ene zijde uiteraard de film en extra’s in HDkwaliteit, op de andere kant dezelfde content in standaard DVD. De schijfjes zijn dus ook afspeelbaar op bestaande DVD-spelers. Wel levert deze stunt een prijsverhoging van $ 5 op; Toshiba probeert de prijs van de plaatjes bij introductie beneden $ 25 te houden. Normale DVD’s kosten in de VS ongeveer $12. Met kerst 2006 wil men 200 titels in de  catalogus hebben.
Wil men toch een BD-speler, dan is zes maanden geduld het devies. De introductie van BD op de Amerikaanse markt zal aan het einde van het tweede kwartaal gaan plaatsvinden, althans dat is het plan. Ook hier een uitgebreid aanbod aan software, inclusief Fox en Disney. In tegenstelling tot HD-DVD lijkt bij Blu-ray de boel een beetje stil te staan. Wel had vrijwel iedereen een speler op de stand, maar dat waren toch nog vaak mockups in een afgesloten displaykast; alleen Pioneer had echt werkende apparaten waar je mee mocht spelen.
Het probleem lijkt nog steeds de kopieerbeveiliging te zijn: het AACS ligt nog steeds niet geheel vast. Het BD-kamp dat de recent door filmmaatschappij Fox afgedwongen BD+ antipiraterijstandaard heeft opgenomen in de specificaties, lijkt hierdoor een vertraging op te lopen. Ook in het oudere deel van de AACS specificaties, die ook bij HD-DVD gelden zitten nog hiaten; zo is nog steeds niet vastgelegd of de hogere resoluties via de analoge video-uitgangen beschikbaar zullen zijn. De HD-DVD spelers van Toshiba doen dit op dit moment wel, zowel Philips en Pioneer, beide BD-adepten, zeiden op hun persconferenties desgevraagd een voorkeur te hebben voor het vrijgeven dat feature, maar de analoge resolutiebeperking toch in te bouwen als het AACS het gaat voorschrijven. Een tweede vertragende factor bij BD is de authoring van discs. Hier is een intern conflict gaande. De BD-standaard schrijft voor interactieve discs het programmeerintensieve BDJava voor, terwijl HP op het standpunt staat hiervoor het  door  Microsoft ontwikkelde iHD, dat gebaseerd is op webbased structuren en veel eenvoudiger te authoren is, in te voeren.


EDITORS' CHOICE